Vraag vandaag nog een consult aan! Aanmelden

Er is een heel groot aanbod aan draagdoeken en draagzakken. Dat is fijn, omdat je altijd een draagsysteem kunt vinden dat bij je past. Tegelijk maakt dit het ook wel heel lastig om te kiezen! We helpen je vast een klein beetje op weg. Kom je er hiermee nog niet uit, dan kun je altijd bij één van ons komen proberen welk systeem het meest geschikt is voor jou en je baby.

Rekbare draagdoek

De rekbare draagdoek is ongeveer 4,5 tot 6 meter lang, en gemaakt van tricot stof. Deze doeken worden vaak voor de eerste maanden gebruikt, omdat ze zo lekker zacht zijn. Je doet de doek helemaal om voor je je baby erin zet. Het is belangrijk om de doek goed strak om te doen om uitzakken te voorkomen. Door de rekbaarheid wordt het dragen van een oudere baby vaak minder comfortabel. Toch zijn er ook mensen die met veel plezier een rekbare doek gebruiken voor een peuter.

Geweven draagdoek

Geweven doeken zijn zo geweven, dat ze alleen diagonale rek hebben. Daardoor geven ze goede steun bij het dragen. Het lijkt alsof de draagdoek een deel van het gewicht van je kind overneemt. Deze draagdoeken kun je gebruiken vanaf de geboorte tot in de kleutertijd.

Je kiest een maat doek op basis van je postuur en lengte, en welke knoop je wilt gaan gebruiken. Met een doek van 4.60 meter kunnen de meeste mensen goed uit de voeten voor de meest gebruikte knoopwijze.

Veel doeken zijn geweven met katoen, maar er zijn ook doeken verkrijgbaar met linnen, wol, zijde, of andere materialen.

Ergonomische draagzak

Wil je liever een kant en klaar draagsysteem? Dan is een ergonomische draagzak meer geschikt voor jou. Dit zijn zachte, voorgevormde dragers met een kliksysteem of een ander eenvoudig systeem. Deze dragers zijn herkenbaar aan het brede stuk stof tussen de beentjes, (meestal) een stevige heupband en een soepel (op te rollen) rugpand. Je kunt ermee dragen op de buik en rug, en soms ook op de heup.

Sommige dragers werken als een rugzak, helemaal met gespen. Andere dragers (half-buckles) hebben schouderbanden die je nog wel zelf knoopt. Er zijn dragers die specifiek geschikt zijn vanaf de geboorte. Er bestaan ook speciale peuter- en kleuterdragers, met een extra breed en hoog rugpand. Daar tussenin zitten de verstelbare dragers: daarmee kun je een heel lange periode dragen door de drager in breedte en/of hoogte te verstellen.

Het is verstandig om eerst uit te proberen wat je lekker vindt zitten en wat je gemakkelijk in gebruik vindt. Dragers zijn net spijkerbroeken: er zijn grote verschillen in pasvorm, maat en gebruik. In een pasconsult kunnen we je helpen met het kiezen van een fijne drager.

Mei tai / Beh dai

De mei tai of ook wel beh dai is een drager die geënt is op de Aziatische traditionele draagsystemen. Het is een middenweg tussen een doek en een ergonomische drager: wel banden die geknoopt worden, maar wel deels voorgevormd. Een verstelbare mei tai kan vaak al vanaf de geboorte gebruikt worden. Varianten op de mei tai zijn de podaegi en de onbuhimo of onbu.

Ringsling

De ringsling is een draagsysteem van draagdoekenstof of een stuk stevig katoen die door twee speciale slingringen wordt gehaald. Je draagt het gewicht op één schouder, wat deze drager vooral geschikt maakt voor kortere stukjes. Door de ringen is de stof heel precies aan te spannen, zodat je baby goed gesteund wordt. Voor jonge baby’s kan hij ook gebruikt worden, dan is het wel belangrijk dat je weet hoe je een ringsling goed moet aanspannen.