Vraag vandaag nog een consult aan! Aanmelden

Er zijn veel redenen om te gaan dragen. De één wil graag de handen vrij hebben, de ander doet het omdat het fijn is je baby dichtbij je te hebben.
We zetten de voordelen even voor je op een rijtje:

Het is handig

Wat je ook gebruikt om je kind mee te dragen, het resultaat is dat je je handen vrij hebt. Zo kun je een ouder broertje of zusje helpen, de hond uitlaten of even bezig zijn met het huishouden. In de stad is het extra makkelijk: je hoeft niet over de steentjes van de Grote Markt te hobbelen met de kinderwagen, je loopt makkelijk door de H&M en als je de bus neemt, pas je er vrijwel altijd nog bij.

Ook als je op vakantie gaat, is het handig: een drager past altijd in de achterbak van je auto, of in het bovenvakje in het vliegtuig.

Dragen is goed voor je baby

Tijdens een consult zien we het vaak gebeuren: de baby gaat in de draagdoek of drager, en valt meteen in slaap. Baby’s vinden het fijn om gedragen te worden. Daarnaast is het ook nog eens heel goed voor ze: dragen zorgt ervoor dat baby’s rustiger worden en minder huilen. Dat betekent meer energie om te groeien en te ontwikkelen! Jij en je baby maken tijdens het dragen hormonen aan die helpen bij de hechting, borstvoeding stimuleren en jullie allebei rustiger kunnen maken.

De houding die je baby in de draagzak of draagdoek heeft (de M-houding), is precies goed voor een goede ontwikkeling van de heupen. Ook is het voor de rug niet belastend. Allerlei spieren worden tijdens het dragen gestimuleerd, en het evenwicht van je baby train je op een heel natuurlijke manier. Voor je baby is dit een heel fijne, ontspannen manier om te oefenen met rechtop zijn.

Voor baby’s die veel huilen, darmkrampjes hebben of onrustig zijn, geeft dragen een extra veilig gevoel. Het is geen wondermiddel natuurlijk, maar dat jij dichtbij bent helpt vaak al om zich iets prettiger te voelen. Jij hebt in ieder geval je handen vrij tijdens het troosten. Dat maakt het voor jezelf vaak net wat makkelijker.

Een ander uitzicht

Loop je met je kinderwagen door het Noorderplantsoen, dan ziet je baby bomen en een lantaarnpaal. Af en toe komt er iemand even onaangekondigd (voor je baby tenminste) boven de kinderwagen spieken. Draag je je baby, dan heeft je baby een heel ander uitzicht. Ze ziet andere mensen op ooghoogte, kan zelf contact maken en zelf ook beslissen wanneer het genoeg is geweest. Probeer het zelf maar eens – liggend op je tuinstoel ziet de wereld er heel anders uit dan wanneer je rechtop zit!

Bijzondere situaties

Is je baby te vroeg geboren, heeft je baby een aandoening of is er iets anders waardoor je denkt dat dragen misschien niet vanzelfsprekend is? Er is vaak een oplossing mogelijk waardoor ook jij en je baby kunnen genieten van het dragen. De consulenten van Dragen in Groningen hebben ervaring met en cursussen gevolgd over het dragen in bijzondere situaties, of kunnen je verwijzen naar een collega die je hierbij kan helpen. Het is altijd verstandig om eerst te overleggen met de behandelaar, voor je met dragen begint.